Server cikkek

A világ legnagyobb szervergyártó cége napjainkban, nem más, mint a Dell. A Poweredge újításainak köszönhető, hogy a vállalatok maximálisan kihasználhatják a Windows összes, kulcsfontosságú fejlesztését. A szerver felhasználói optimalizálhatják a dinamikus virtualizáció infrastruktúráját, ami lehetővé teszi a biztonságos munkaterhelést. Az adatközpontok költséghatékonyak, és az infrastruktúra teljes mértékben lehetővé teszi a felhő alapú környezetek kiépítését. Igen nagyméretű memóriával és tovább fejlesztett IO átvitellel rendelkezik. Továbbá segítik a rendszergazdáknak a szintén dinamikus adatközpontok kiépítését, ami természetesen rugalmas és biztonságosabb munkaterhelést, valamint a tárolási és hálózati megoldások kialakítását.

A Dell Powerdge-nek egyszerűbb a hardver kezelése, felhasználói automatizálhatják a telepítéseket, frissítéseket, felügyeletet és a karbantartást is egyaránt. Az alkalmazások és adatok jobb hozzá férhetőségének köszönhetően, növeli a munkaerő hatékonyságot, valamint teljes körű virtuális asztali infrastruktúrával is le van látva. Ez egyetlen konzolról konfigurálható, telepíthető és kezelhető. Ezek között is megtalálhatóak akár a torony, akár a rack kialakítású szerverek, melyek kedvező áron megvásárolhatóak a szerverdiszkont.hu webáruházban.

Muszáj elébe mennünk annak a ténynek, hogy igenis vannak még köztünk olyanok, akik nem biztos, hogy tisztában vannak bizonyos számítás technikai fogalmakkal. És ez egyáltalán nem szégyen, hiszen a mai, felgyorsult világban, minden napokban, igen csak kapkodhatjuk a fejünket az újabbnál újabb kifejezések hallatán. És legyen itt szó bármilyen jellegű témáról. Akár a minden napi szlengről legyen említés, mint például a rövidítések…

Ki képes ezeket követni? A mai gyerkőcök beszéd és írás stílusáról már nem is beszélve, hiszen az egyszerűen abszolúte lekövethetetlen. Körhinta egy olyan felnőtt számára, aki nincs benne mélyen a mai, rohanó és túlspilázott világba. Persze mindez valahol szomorú is, de tudomásul kell venni, hogy a világ halad, és részesei kell, hogy legyünk, akár tetszik, akár nem! Az egyik ilyen szegmens a számítás technika, a laptopok okostelók, e-book-ok, és Ipad-ek. Ezeknél már szinte mindenhol jelen van a szerver processzor, melyekről itt olvashat bővebben. És teljesen mindegy, hogy az éppen melyik világmárka, tehát simán lehet Lenovo, Fujitsu, Dell, Hp, vagy még akár IBM is, de az Apple is erőteljesen ott halad az élen.

Ahhoz, hogy egy szerver működjön, szükséges, hogy rendelkezzünk bizonyos szoftverekkel is. Szerverek működtetéséhez szükség van szoftverekre is. Ezen programok a szerveren futnak, és segítségükkel biztosítva van a rendszer tökéletes működése. Ilyen software például a szerver operációs rendszerek valamint a hozzá kapcsolódó alkalmazások. Az operációs rendszer,- akár a Windows szerver szoftver – képes kezelni a szerveren található adatokat és felhasználókat, segítségével futhatnak az alkalmazások, továbbá biztosítva vannak a hálózati funkciók irányításai is.

Lássunk néhányat aMicrosoft operációs rendszerei közül: Windows Server Datacenter, Windows Server Standard, Windows Server Essentials, Windows Server Foundation. Ezekhez tartozó sikeres alkalmazások például az Exchange és az SQL.

Léteznek úgynevezett licenckonstrukciók is: ugyanazt a terméket a gyártók akár más és másféle felhasználói licenccel is forgalomba hozhatják. Ezek az eltérések többnyire attól függnek, hogy az árak és a felhasználási feltételek mennyiben térnek egy egymástól. Ennek érdekében vásárlás előtt mindig győződjünk meg mind technikai, mind gazdaságossági szempontból, hogy melyik licenckonstrukció az, ami számunkra leginkább megfelel. Ha a szerverdiszkont.hu webáruházat választja, akkor minden más mellett e tekintetben is tanácsot kaphat a licence termékekkel kapcsolatosan, szakképzett szakemberek segítik a tájékozódást és a vásárlást.

A használt szerverek jelentősen kevesebbe kerülhetnek, mint az azonos specifikációjú, új, brand gépek. A hivatalos viszonteladók is egyre több használt szerveket kínálnak, nyilván minél szélesebb körben akarják kiszolgálni a vásárlói igényeket.
Akár a gazdasági válság okozta forgalomcsökkenés, akár az egyéb takarékossági megfontolásokból eredően egyre többen keresik a használt szervereket. A használt gépeket a hivatalos eladó átvizsgálja, kérésre fel is újítja.

Amíg ez a keresés a „hivatalos” oldalakon keresztül történik, addig sok egyéb, a géphez kapcsolódó szolgáltatást is megvásárolja a vevő: szakszerű beüzemelést, garanciát a szerverre, a beüzemeltetésre, a kicserélt alkatrészekre, tájékoztat a szerverdiszkont.hu is.

Egy szervereket és egyéb számítógépeket, számítógépes eszközöket, informatikai segédeszközöket forgalmazó online áruház oldalán található szerver apróhirdetések egyfajta közösségformáló szerepet is betölthetnek.
Az ilyen „hivatalos” oldalon megjelentetett hirdetések bizonyos szempontból megkönnyítik a leendő vásárlók döntéseit is, hiszen egyfajta viszonyítási alapot nyújtanak az apróhirdetések és az áruház hivatalos árai között.

Egy keresés alapján túl drágának találhatja a vásárló a hivatalos áruházi oldalon feltüntetett árakat, a hirdetések között található azonos specifikációval található szervergépeket kedvezőbb árakon is megtalálhatja.

Ha meghibásodik egy alkatrész, az bizony komoly károkat tud okozni egy hálózati rendszer működésében. Persze a meghibásodások akkor következnek be – Murphy törvényei szerint is – amikor már lejárt a garanciális jótállási idő.

Ekkor jön nagy segítségként a szerverekkel és az alkatrészekkel kapcsolatos hirdetések böngészése.
A speciális hirdetőoldalakon található termékek között találhatnak új és használt alkatrészeket is. Egy memóriakártya cseréje vagy egy hálózati csatlakozó cseréje nem igazán kíván szakemberi segítséget, ezt akár egy felhasználó is meg tudja oldani. A nagyobb alkatrészek beépítése már igényelhet szaktudást, így az árak megítélésekor ezt is érdemes figyelembe venni.

Az apróhirdetésekről egy hétköznapi ember számára leginkább az apró eladásra kínált tárgyak jutnak az eszébe. A szerveres apróhirdetések már egy speciális érdeklődési körnek szólnak, a hirdetések látogatottságát nézve ez az érdeklődési kör elég tágas.

A szerveres apróhirdetések legtöbbje alkatrészeket kínál, de találhatnak a hirdetések között új minősítéssel kiírt komplett szervereket is.
Azt tudni kell, hogy a hirdetésben feltüntetett tartalmakkal, adatokkal, ismertetőkkel kapcsolatos felelősség mindig a hirdetés feladóját terheli, így egy szakoldal apróhirdetési oldalán megjelentett online hirdetés nem a szakoldal üzemeltetőjének jelent felelősségvállalási kötelezettséget. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik szerver ilyen oldalon keresztül lett értékesítve a további kérdések, esetleges garanciális viták tisztázása a hirdetés feladójának a kötelessége, az oldal üzemeltetője ebbe nem tud részt venni.

A hatékony munkavégzés bebiztosítása a megfelelő klaszterek üzemben tartásával történik, ami azonban a kis- és középvállalkozások számára anyagilag igen megterhelő. A Fujitsu új, gazdaságos kivitelezésű failover klasztere azonban gazdaságosan elérhető a kisebb vállalkozások számára is 2013-as év nyarától!

A Fujitsu újítását két darab szervernode alkotja, melyek egy 2U magas és fél rack széles keretben helyezkednek el. A CX272 S1-es kétutas szervernode-ok, az Intel C600-as chipsetje és a Xeon E5–2600 processzorai a rendszerben párosan helyezkednek el, míg a kétutas nodeok négy, hat és nyolc szervermagos változatban is kaphatóak. A rendszerben helyet kapott még ezenkívül 16 darab nagy sávszélességű memóriamodul is.

Az úgynevezett „brand” szerver gyártók (Dell, HP, IBM, Fujitsu) termékei lényegesen ritkábban hibásodnak meg, mint az egyedileg „összerakott” gépek. Ebből következik, hogy kevesebbet kell ezeket szervizelni, ami miatt kevesebbe kerül egy-egy leállás miatt elvesztegetett idő. A brand szerverek megvásárlásakor a cégek egy olyan kiszolgálóhoz szeretnének hozzájutni, amelyek legalább 4-5 évig folyamatosan tudják biztosítani az informatikai rendszerek és alkalmazások futtatását.

Weboldal információ

A weboldalon található szerver termékek és alkatrészek nem a TopLaptop Kft. termékei, hanem a felhasználók által feltöltött eladó termékek. A feltöltött információkra semilyen garanciát nem vállalunk. A termékek állapotáról, szállíthatóságáról és egyéb tulajdonságáról kérjen információt a termékadatlapon megadott felhasználói elérhetőségen!

Belépés


Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.